Selecteer een pagina

Over Xander Noë

Loopbaan

Tijdens mijn studie ben ik begonnen als kok in collectief café de Plak. Ik heb Nederlands gestudeerd aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Daarna heb ik tien jaar voor de klas gestaan, in het middelbaar beroepsonderwijs en de HAVO/MBO. Daarna heb ik drie jaar gewerkt als trainer/adviseur voor de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen bij de faculteit Educatie. Daar verzorgde ik trainingen “activerende didactiek” en heb ik onder andere docenten van de politieacademie opgeleid voor hun Pedagogisch Didactische Aantekening. ( lesbevoegdheid).

Vanuit het onderwijs ben ik overgestapt naar de zorg. Ik ben 7 jaar hoofd opleidingen geweest in het Rijnstate Ziekenhuis en 3 jaar bij het Delta Psychiatrisch Centrum. Daarna ben ik overgestapt naar de sport, ik ben 6 jaar hoofd opleidingen geweest bij de KNHS.

Zhir

Sport

Mijn eerste paard kocht ik toen ik 37 jaar was. Ik heb daarvoor recreatief gereden en wel verzorgpaarden gehad. Maar het “echte” rijden begon pas toen Jessie ( Candyboy) in beeld kwam. Ik wilde vooral springen, dus ik heb met enige moeite een winstpunt in de dressuur gehaald. Met Jessie ben ik L springen geworden, en L dressuur. Bij Jessie heb ik mijn eerste veulen gefokt, een hele mooie ervaring.
In die jaren heb ik verschillende paarden zadelmak gemaakt en ik begon met lesgeven. Na Jessie volgde Quito ( Concorde van de Helle), die ik opgeleid heb tot Z-dressuur en L- springen, en Graeff (Burggraaf), Z-dressuur en M-springen. Graeff kreeg een blessure en toen was het gedaan met het springen. Daarna heb ik Eres (Ehrenwort) gekocht als driejarige. Hem heb ik opgeleid ook tot Z-dressuur, waarna ik hem heb moeten laten inslapen.

Boviet en Zhir

Daarna kwam Boviet (Bojar) op mijn pad. Een goedgekeurde EASP-hengst, hem heb ik opgeleid tot Z-dressuur. Hij vond niet zo veel aan dressuur, vandaar dat wij ook zijn gaan crossen. Na Boviet heb ik mijn huidige paard gekocht.

Zhir, destijds een 8-jarige zadelmakke Rhodium x Jonker. Ik beschouw het als een enorm cadeau dat dit paard op mijn pad is gekomen. Wij starten op dit moment Grand Prix. Toen ik hem kocht was mijn doel om ZZL te rijden. Het pakte anders uit. Naast dressuur, cross ik met hem. Sinds Boviet, heb ik de smaak te pakken en vind het heerlijk om af en toe een BB-cross te rijden of een crossles te volgen.

Zhir is een sensibel paard. Hij heeft een enorme looplust en kan zijn energie niet altijd goed kwijt. Elke dag rijd ik met héél veel plezier op hem. Hij is altijd meewerkend. Wij hebben de Hippiade gereden in het L en in het ZZ-L. Wij zijn Regiokampioen Utrecht Outdoor ZZ-L geworden in 2014, In het ZZ Zwaar hebben wij het KNHS-indoorkampioenschap gereden. 

Het Grand Prix rijden is niet eenvoudig. Je moet als ruiter als het ware opnieuw leren rijden. Het samenspel met het paard is heel mooi, alle details tellen.Ik geniet van de dagelijkse training en we leren nog elke dag!