Selecteer een pagina

Over Xander Noë

Loopbaan

Tijdens mijn studie ben ik begonnen als kok in collectief café de Plak. Ik heb Nederlands gestudeerd aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Daarna heb ik tien jaar voor de klas gestaan, in het middelbaar beroepsonderwijs en de HAVO/MBO. Daarna heb ik drie jaar gewerkt als trainer/adviseur voor de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen bij de faculteit Educatie. Daar verzorgde ik trainingen “activerende didactiek” en heb ik onder andere docenten van de politieacademie opgeleid voor hun Pedagogisch Didactische Aantekening. ( lesbevoegdheid).

Vanuit het onderwijs ben ik overgestapt naar de zorg. Ik ben 7 jaar hoofd opleidingen geweest in het Rijnstate Ziekenhuis en 3 jaar bij het Delta Psychiatrisch Centrum. Daarna ben ik overgestapt naar de sport, ik ben 6 jaar hoofd opleidingen geweest bij de KNHS.

Zhir

Jessie, Quito, Graeff, Seles en Eres Tu

Mijn eerste paard kocht ik toen ik 37 jaar was. Ik heb daarvoor recreatief gereden en wel verzorgpaarden gehad. Maar het “echte” rijden begon pas toen Jessie ( Candyboy) in beeld kwam. Ik wilde vooral springen, dus ik heb met enige moeite een winstpunt in de dressuur gehaald. Met Jessie ben ik L springen geworden, en L dressuur. Bij Jessie heb ik mijn eerste veulen Seles gefokt, een hele mooie ervaring. Seles is bij mij opgegroeid en ik heb haar zadelmak gemaakt en beleerd. Zij is uiteindelijk te klein gebleven en daarom heb ik haar verkocht. 
In die jaren heb ik verschillende paarden zadelmak gemaakt en ik begon met lesgeven. Na Jessie volgde Quito ( Concorde van de Helle), die ik opgeleid heb tot Z-dressuur en L- springen, en Graeff (Burggraaf), Z-dressuur en M-springen. Graeff kreeg een blessure en toen was het gedaan met het springen. Daarna heb ik Eres (Ehrenwort) gekocht als driejarige. Hem heb ik opgeleid ook tot Z-dressuur, waarna ik hem heb moeten laten inslapen.

Boviet en Zhir

Daarna kwam Boviet (Bojar) op mijn pad. Een goedgekeurde EASP-hengst, hem heb ik opgeleid tot Z-dressuur. Hij vond niet zo veel aan dressuur, vandaar dat wij ook zijn gaan crossen. Na Boviet heb ik mijn huidige paard gekocht.

Zhir, destijds een 8-jarige zadelmakke Rhodium x Jonker. Ik beschouw het als een enorm cadeau dat dit paard op mijn pad is gekomen. Wij starten op dit moment Grand Prix. Toen ik hem kocht was mijn doel om ZZL te rijden. Het pakte anders uit. Naast dressuur, cross ik met hem. Sinds Boviet, heb ik de smaak te pakken en vind het heerlijk om af en toe een BB-cross te rijden of een crossles te volgen.

Zhir is een sensibel paard. Hij heeft een enorme looplust en kan zijn energie niet altijd goed kwijt. Elke dag rijd ik met héél veel plezier op hem. Hij is altijd meewerkend. Wij hebben de Hippiade gereden in het L en in het ZZ-L. Wij zijn Regiokampioen Utrecht Outdoor ZZ-L geworden in 2014, In het ZZ Zwaar hebben wij het KNHS-indoorkampioenschap gereden.

In 2017 hebben we de overstap gemaakt naar de zware tour. Het lukte redelijk snel om een punt te rijden in de Intermediaire II. Daarna een aantal keren Grand Prix gestart. Dat ging niet heel goed. Ik ben vervolgens hors concours gaan starten en heb toen een keer 62% gereden. Maar die telde dus niet mee. Daarna is het niet meer gelukt. Zhir raakte geblesseerd. Hij heeft aan beide voorbenen een peesblessure gehad. En toen kwam ook corona. Dus al met al hebben we twee-en-een-half jaar niet gestart. In januari 2023 volgde de diagnose artrose in de rechtervoorvoet. Gelukkig loopt hij met speciaal beslag en een supplement weer vanouds.Het Grand Prix rijden is niet eenvoudig. Je moet als ruiter als het ware opnieuw leren rijden. Het samenspel met het paard is heel mooi, alle details tellen.Ik geniet van de dagelijkse training en we leren nog elke dag. 

Karel (Kalisto T)

Karel kwam bij mij op stal in oktober 2019. Een destijds vierjarige Governor x Sorento. De bedoeling was om hem op te leiden en dan te verkopen. Een mooi paard, niet al te groot, maar met een heel ingewikkeld karakter. Binnen drie weken bokte hij me eraf en brak ik mijn sleutelbeen. Hij had geen enkel vertrouwen in zijn ruiter. We hebben hem als het ware weer opnieuw beleerd. Maar het vertrouwen bleef een ding. Je kon moeilijk aan hem komen, terwijl hij razendsnel omdraaide en wegrende of bokte. Dus het was een heuse uitdaging. 
Geleidelijk aan ging het beter. Hij leerde niet echt snel. Zodat het een heel traag proces was. Hij leerde wel anderen meer te vertrouwen. Heb nog een aantal incidenten met hem meegemaakt ( een aantal keren eraf gebokt; samen in de sloot beland). In de dressuurring gaf hij een heel bijzonder gevoel. Hij deed er echt een schepje bovenop. Ik heb enorm van hem geleerd. En ik heb een zwak voor projecten 🙂 maar op mijn leeftijd is het niet verstandig om dit soort risico’s te nemen. Karel is in december 2022 naar zijn eigenaar teruggegaan. 

Nuit D’Or  en Puik

In december 2022 heb ik Nuit D’Or RS2, (Ruben Royal x Scandic) gekocht. Wilde graag een paard dat ik weer helemaal kan opleiden. Het is een super leuke zoektocht om een paard te ontdekken. Heb hem inmiddels een paar wedstrijden L1 gestart en recent een keer M1. Alle keren loopt hij makkelijk door de proeven. Zijn karakter is totaal anders dan ik tot nu toe gewend ben. Is Zhir een behoorlijk extrovert paard, Nuit is het tegenovergestelde. Hij verwerkt indrukken en als het hem te veel wordt, blokkeert hij. Dat doet hij als we op wedstrijd zijn geweest, of naar het bos. Dan wil hij niet meer laden. Hij kan zich helemaal afsluiten en dat betekent dat alleen rust en geduld het antwoord zijn. Qua rijden is dat ook volkomen anders. Als hij ergens van schrikt, dan moet je niets doen. Even de tijd geven en dan pas komen met het been. Terwijl je eerste reactie is om hem direct been te geven en naar voren te dwingen. Als hij even de tijd krijgt, komt het vanzelf goed. 

Puik (Jameson RS2 x Lauries Crusador) heb ik in maart 2023 gekocht. Omdat Nuit zo fijn was opgeleid, heb ik bij RS2 aangegeven dat ik er nog wel zo een wilde. Puik is echter nog niet opgeleid. Hij was zadelmak. Hij was een keer of acht gereden. Puik is een grote slungel. Dus tot nu toe heb ik niet veel gedaan. Een keer in de week er even op zitten, zodat hij het zadel niet vergeet. En longeren en vooral veel vrij. Hij speelt de hele dag met Nuit in de wei. Maar ook met Zhir heeft hij een goede klik.  Puik wilde niet echt naar voren lopen. Ik vermoedde een gebrek aan kracht. Er moeten meer paarden zijn die in de eerste fase niet naar voren willen lopen, dus ik ben op zoek gegaan naar een oplossing. In een boek van de FN ( Duitse Federatie) vond ik dat ze een leidpaard gebruiken. Dus ik heb eerst Nuit en toen Zhir er voor laten lopen. En zowaar het werkte als een tierelier. Dus hij snapt nu dat hij lekker naar voren moet lopen. En buiten is het al helemaal geen probleem. Hij loopt zelfs graag voorop. Dus nu ga ik hem rustig opleiden. Een stalgenoot rijdt hem op het moment, zodat ik me kan concentreren op Nuit en Zhir.