Selecteer een pagina

Een leerling vertelde me dat zij geen plezier beleeft aan het trainen. Zij vindt paardrijden heerlijk als het goed gaat, maar als het paard niet reageert zoals zij wil, niet goed nageeft dan vindt zij er niets aan.

Toen ik naar huis reed, vroeg ik me af hoe dat bij mij werkt. Het samen beter worden is wat mij betreft de lol van het trainen. Het gaat stapje voor stapje beter waarbij het paard het tempo bepaalt. Ik pas me aan op wat het paard aanbiedt. Natuurlijk baal ik als het niet lukt in een training, stap ik ook liever met een voldaan gevoel af. Ik probeer altijd te achterhalen wat ik verkeerd heb gedaan, waardoor het paard zo reageerde. Het opleiden van het paard en leren om me beter aan te passen aan het paard is voor mij elke dag weer een bron van vreugde.

Ik train aan de hand van een trainingsschema. Waarin intensieve trainingen worden afgewisseld met hersteltrainingen en rustdagen. Ik weet wat ik ga doen en wat ik wil bereiken. Ik heb een lange termijn doel en korte termijndoelen voor elke training. De bevindingen noteer ik in mijn logboek, zodat mijn instructeur kan meelezen hoe ik de trainingen oppak.

Zoals bij iedereen komt het voor dat je aan het rijden bent, en je al druk aan het oefenen bent met bijvoorbeeld een schouderbinnenwaarts, je je realiseert dat een van de basisvoorwaarden niet op orde is. Het paard is niet voorwaarts. Dan oefen ik dat tot ik de reactie voel die ik wil hebben, pas dan ga ik weer verder met waar ik gebleven was.

Telkens als ik niet goed naar mijn paard luister, en te veel bezig ben met mijn eigen voornemens en gedachten, kom ik bedrogen uit. Ik moet consequent voelen wat er in het paardenlijf gebeurt en daar op reageren. Als een hulp niet doorkomt, moet ik zorgen dat het paard de hulp begrijpt. Als ik alleen constateer “hij is niet aan mijn hulp” en ik maak mijn hulp groter en groter, word boos en dwing hem om bijvoorbeeld voorwaarts te gaan, dan luister ik niet naar mijn paard.

Hij reageert niet op mijn aanwijzing. Dus heb ik deze op het juiste moment gegeven? Was de hulp duidelijk genoeg? Was het paard in staat om de hulp op te volgen? Wat vertelt het paard.  Zo kan het zijn dat mijn paard niet reageert omdat hij niet recht is. Kortom ik reageer op wat het paard vertelt.