Selecteer een pagina

INSTRUCTIE

Stapsgewijs beter rijden!

Wat kenmerkt mijn instructie? 

Heb je je eerste B-wedstrijden gereden maar heb je een probleem met het nageeflijk houden van je pony of springt hij steeds aan in de verkeerde galop? Ik kan je daarbij helpen. En voor ruiters die op  M/Z niveau rijden: Hoe werk je toe naar een correcte wissel en een appuyement voor een 8?

Doel

Wij gaan uit van jouw doel en daarbij maken wij een plan om dat doel te bereiken. We bespreken welke stappen nodig zijn. Je hebt om goed te leren paardrijden ook kennis nodig van het paard en van de rijtechniek. Systematisch leer ik je beter rijden.

Huiswerk

Elke les bespreken wij het huiswerk, spreken een doel af en controleren of wij het doel gehaald hebben.Wij maken allebei na de les korte aantekeningen, zodat wij het kunnen teruglezen. Wij maken samen een trainingsschema voor jou en jouw paard.

PRIJS

€50,- voor drie kwartier en €70,- voor één uur en daarnaast een kilometervergoeding boven de 20 km van 0,35 ct per km, gerekend vanaf mijn huisadres

Zhir

WAT ZEGGEN LEERLINGEN?

Sinds maart 2019 les ik bij Xander. Ik was op zoek naar een enthousiaste en gedreven instructeur, die elke week aan huis les kon geven.

Ik stond aan de vooravond om het Z1 in te gaan en liep tegen wat problemen aan. Gedreven als ik zelf ben, wilde ik van iemand les krijgen, die hetzelfde doel had als ik, namelijk samen met mij verder te komen in de dressuursport op een (dier) vriendelijke en aangename correcte manier. Daar komt ook nog bij dat ik zelf ook een omslag heb moeten maken van het rijden van altijd flegmatieke paarden naar het rijden van een sensibele merrie. Dit vergt nog steeds aandacht, want in de praktijk blijkt dat iets afleren vele malen moeilijker is dan iets aan te leren, maar met het engelengeduld van Xander gaat mij dat steeds beter af.

Mijn Gien is een sensibele merrie die nogal eens tijdens het rijden de voorwaarden verandert. En zeker op vreemd terrein nogal erg gespannen kan zijn en dan de ontspanning compleet verliest. Daar bedenkt Xander dan weer oplossingen voor, waar we mee vooruit kunnen in onze trainingen.

Wat ik goed vind aan Xander is dat hij een zeer positief ingesteld persoon is en je voorziet waar nodig van complimenten maar ook van opbouwende kritiek. Zichzelf blijft ontwikkelen en dit weer vervolgens overbrengt op zijn leerlingen. Weet wat er zich afspeelt in de wedstrijdring doordat hij zelf fanatiek jureert. Tomeloos geduld heeft en niet huiverig is om ook een keer op je paard te stappen en te voelen waar het mis gaat en het niet alleen vanaf de grond gade slaat. En van daaruit weer het lesplan bijstuurt of uitbreidt, net wat er op dat moment nodig is.

Proefgericht trainen, wedstrijdbegeleiding, wedstrijdevaluatie, huiswerk meekrijgen voor de week erop, sparren, stukje coaching en dit alles met de nodige dosis humor. Dit zijn zeker aspecten die ik waardeer en zoek in een instructeur.

Mariska Vlooswijk

Bij Xander les ik met twee zelf gefokte paarden. De theorie van dressuur weet hij op zo’n manier uit te leggen dat deze opeens klopt met de werkelijkheid.

Voel als je opstijgt hoe je paard die dag is en hoe jij zelf bent, ontspannen of druk, moe, geïrriteerd. Probeer rustig uit te ademen, denk aan yoga, geniet van het rijden.

Begin met een lange, horizontale hals, neus eruit, naar de hand toe drijven totdat je paard aanleuning neemt, in plaats van hem in een houding te zetten. Maak jezelf lang en zit zo stil mogelijk.  Onder leiding van Xander lukt dit. Ik voel de elastische verbinding, mijn paard wil mijn hand steeds voorwaarts neerwaarts volgen. Vervolgens vraag ik op de volte of Caius wil kauwen op het bit. Met buitenhand heb ik een zacht contact, met binnenhand vraag ik heel zachtjes om een reactie, een kauwbeweging. Caius doet het, zowel op linkerhand als rechterhand, wat betekent dat hij loslaat in nek- en kaakgewricht.

Onder Xander’s leiding zijn de klassieke academische theoriën toepasbaar. In galop reageert Caius heel goed op kantelen van mijn bekken en mijn ademhaling. Rustig uitademen bij terugkomen, daarbij over zitbeenknobbels rollen en achterhand er meer onder drijven. Hij leerde dit aan mijn dochter ook. Zij heeft nog nooit een wedstrijd gereden, maar bij haar reageert Caius net zo en zie ik hem na schakelen in galop met schwung draven. Het lijkt als vanzelf te gaan onder Xander’s leiding. En allebei mijn paarden voelen zich zichtbaar ‘happy athlete’s’. De jongere broer van Caius, Epos is erg kijkerig. Ik heb wel eens gedacht dat hij te moeilijk is voor mij omdat je vanaf de M-klasse de bak niet meer mag verkennen. Met Xander hebben we ontdekt dat Epos van geen enkele vorm van dwang gediend is. Als er iets veranderd is langs de bakrand, vindt Epos dat aanleiding om te kijken, tegen de hand te komen en weg te schieten of de binnenhoefslag te kiezen om het voorwerp te passeren. Voordat ik les had van Xander heb ik van alles geprobeerd om dit op te lossen. Van je moet en zal, naar binnen stellen tot en met losse teugels rijden en meer. Soms ging het dan een paar keer goed om dan toch weer opnieuw te schrikken. Tijdens les van Xander kwamen we erachter dat Epos ook een langdurige kuitdruk niet accepteert. Heel kort kuit, dan been weer ontspannen en dit steeds herhalen in combinatie met rechtgericht rijden en heel korte halve ophoudingen. Epos wil graag kronkelen, is erg soepel. Kortdurende hulpen in combinatie met belonen, als hij er wel goed langs gaat, lijkt de oplossing.

Maar Xander zegt ook steeds dat het kijkerige bij zijn karakter hoort en dat ik dat moet leren accepteren. Epos is sinds ik bij Xander les erg veranderd. Hij ziet er nu tijdens poetsen relaxed (en ondeugend) uit. Mijn dierenarts die voor gebitscontrole kwam, zei: “Wat ziet Epos er mooi uit. Bespiering bovenhals en kruis zijn mooi ontwikkeld. Ik ben blij met deze ontwikkelingen.” Een ander herkende hem niet eens.

Lessen bij Xander is elke keer weer en feest om naar uit te kijken voor zowel mijn paarden als voor mijzelf.

Else Ringnalda

Sinds 2009 les ik bij Xander Noë, wij zijn bij hem terecht gekomen doordat ik bij hem op stal kwam te staan. Had hem een paar keer les zien geven en vroeg hem of hij nog plek had voor mij, gelukkig was dat zo. Ik had toen een 6 jarige merrie met wie ik M2 mocht starten, maar we liepen nogal tegen wat problemen op. De aanleuning was er niet, totaal niet aan het been, waardoor de oefeningen met moeite eruit kwamen. En dat terwijl ik dacht dat ze juist erg voorwaarts was, er zit dus toch verschil tussen voorwaarts en aan het been. Ik kreeg les op een hele andere manier dan dat ik gewend was! Moest meer contact houden met de mond, meer aan het been en zorgen dat ze losser door haar lijf ging lopen.Xander geeft les met veel geduld, wat voor mij goed is aangezien ik niet veel geduld heb. Als je iets niet snapt, vraag maar! Wil je weten wat je precies moet voelen, legt hij het stap voor stap uit.Ook stapte hij op mijn paard als het mij niet lukte, daarna ging ik er weer op totdat ik het gevoel had wat er gevraagd werd van mijn paard. We zijn het M2 doorgekomen en mochten Z1 starten, weer andere oefeningen. Nog meer verzamelen, correcter rijden, minder hulpen en meer laten zien! Ik reed te afwachtend en als ik een proef moest rijden reed ik altijd achter de oefeningen aan, ik moest met mezelf meer en beter op de oefeningen voorbereiden en niet vergeten te ademen. Lessen was altijd afwachten in wat voor een bui mijn paard was, maar aan het eind van de rit stapte ik altijd met een tevreden gevoel af. Dat is toch een sterk punt van de lessen van Xander, ik heb veel geleerd en leer nog steeds gelukkig!

Nu heb een ik 4 jarige ruin, weer heel iets anders dan mijn vorige paard. Samen met Xander zijn wij vorig jaar rustig aan begonnen met het opleiden van hem, hij kende alleen het halster en een beetje poetsen. Het was voor mij al even terug dat ik een paard zadelmak gemaakt had, dus vroeg of Xander er als eerste op wilde gaan zitten! Een jong paard inrijden was weer wat anders dan de Z oefeningen, maar we krijgen goede begeleiding van Xander. We zijn begonnen met het gewoon simpel rechtdoor en voltes door de bak te rijden, en het stuurwerk te bevestigen. Dat hij vlot aan het been werd, los aan de voorkant en ontspannen blijft lopen als we aan het werk  zijn. Xander rijdt hem ook soms om te voelen of we op de goede weg zitten, we weten dan ook waar we aan moeten werken als ik alleen aan het rijden ben. We zijn nu bezig met overgangen van stap naar draf, langzaam draven en weer weg, galop naar voren en weer terug om de achterhand eronder te krijgen en te versterken. Nu een jaar verder zijn we 2x op wedstrijd geweest een keer in de B gewoon om te kijken hoe we het deden op vreemd terrein en daarna L1. Beide keren super gereden en met winst naar huis, alles waar we hard voor werken wordt beloond met een paard die er echt plezier in heeft! De proefjes hebben we gefilmd zodat we die aan Xander konden laten zien voor feedback, dan weten we waar we aan moeten werken de volgende keer in de les of op wedstrijd. Ik ben erg blij dat ik bij Xander kan lessen, we komen ver dankzij zijn inzet en enthousiasme in het les geven!

Mariska Marissen

Meer weten over…?

WEDSTRIJD BEGELEIDING

Met plezier beter presteren in de ring!

TRAINEN PAARD

Fijner rijden!

CLINICS

Beter leren rijden!

GROEPSLESSEN

Met plezier rijden!