Selecteer een pagina

Met lede ogen zie ik onze pleegzoon weer in rap tempo dikker worden. Zijn motoriek verandert. Hij loopt anders, gaat anders zitten. Hij vindt het vooral mijn probleem, hij heeft er geen last van. Wij halen niets extra’s in huis, om hem te helpen, maar het lukt hem toch om voldoende naar binnen te krijgen. Ik zie misschien ook beren op de weg, ik koppel gewicht aan pesten en aan persoonlijke hygiëne. Hij werd voorheen gepest en ik vermoed dat zijn lichaamsgewicht er mee te maken had. Evenals zijn geur, in combinatie met zijn persoonlijke hygiëne te wensen overliet.

De vakantie is begonnen. En hij is er nog net in geslaagd om een baantje te vinden. In februari hebben wij het gesprek al geopend. Aangegeven dat wij willen dat hij gaat werken. Om geld te verdienen, om ervaring op te doen en om zijn dagen te structureren. Hij wil wel geld, maar wil er niets voor doen. En bovendien hij heeft een baantje – hij neemt vier keer het folders brengen over van een vriend. Een andere mogelijkheid – dagelijks uitmesten van een paardenstal, levert te weinig op, dat laat hij passeren.

Ik reken het tot mijn opvoedtaak om hem voor te bereiden op een gezond leven én een werkend leven. Maar wat als hij keer op keer aangeeft dat hij dat niet wil? Dat hij de consequenties voor lief neemt, en wel ziet waar hij uitkomt? Hoe zit het met zijn zelfbeschikkingsrecht? Bovendien wil ik niet de hele dag zeuren. Moet ik het misschien helemaal laten gebeuren? Hem de kans geven om weer op zijn “oude” gewicht te komen, hem de mogelijkheid te bieden om helemaal niets te doen? Hem de kans geven te ervaren hoe het gaat als je geen grens stelt, en als je niet leert om te werken?

Het is het einde van het schooljaar. Hij is over en ik ben beretrots. Hij heeft het met een redelijke inzinking in het midden van het jaar, gehaald! Hij is druk aan het nadenken over zijn toekomst. De vraag waar ik dan ook mee worstel is, geef ik hem de ruimte om het op zijn manier te doen of stel ik kaders zodat het spelenderwijs lukt? Is zijn behoefte aan brood en spelen niet volkomen terecht?

Demp je de put of zorg je dat het niet nodig is?