Selecteer een pagina

INSTRUCTIE

Stapsgewijs beter rijden!

Wat kenmerkt mijn instructie? 

Heb je je eerste B-wedstrijden gereden maar heb je een probleem met het nageeflijk houden van je pony of springt hij steeds aan in de verkeerde galop? Ik kan je daarbij helpen. En voor ruiters die op  M/Z niveau rijden: Hoe werk je toe naar een correcte wissel en een appuyement voor een 8?

Doel

Wij gaan uit van jouw doel en daarbij maken wij een plan om dat doel te bereiken. We bespreken welke stappen nodig zijn. Je hebt om goed te leren paardrijden ook kennis nodig van het paard en van de rijtechniek. Systematisch leer ik je beter rijden.

Huiswerk

Elke les bespreken wij het huiswerk, spreken een doel af en controleren of wij het doel gehaald hebben.Wij maken allebei na de les korte aantekeningen, zodat wij het kunnen teruglezen. Wij maken samen een trainingsschema voor jou en jouw paard.

PRIJS

€35,- per half uur, €45,- voor drie kwartier en €65,- voor één uur en daarnaast een kilometervergoeding boven de 20 km van 0,25 ct per km.

Zhir

WAT ZEGGEN LEERLINGEN?

Xander is een rustig persoon met erg veel geduld. En hij geeft op en rechtvaardige manier les. Ook is hij continu bezig met de ontwikkeling van de ruiter, de ontwikkeling van het paard en in mijn geval is hij ook bezig geweest met de ontwikkeling van mijn grote steun, mijn vader. Xander werkt veel met doelen, doelen die een combinatie kan bereiken om beter te worden. Mede hierdoor wordt de ruiter aan het denken gezet. Tijdens de ontwikkeling werkt Xander samen met de combinatie naar de doelen toe, Xander helpt hierbij door aan te tonen waar de verbeterpunten liggen. Hij let niet alleen op de houding van het paard, maar ook op de houding van de ruiter. Ik heb vaak zit les gehad en ontspanning in mijn eigen lichaam opgezocht.

Samen met Xander heb ik een jong paard opgeleid. Het is erg belangrijk om verbinding in de hand vanuit het achterbeen te krijgen. Hierbij werken wij aan de losgelatenheid van het paard. Rij technisch heeft Xander mij intensieve begeleiding gegeven. Het aanrijden van de basis is enorm belangrijk geweest. Ik werd niet alleen onder het rijden door hem begeleidt. Ook naast het paard heeft hij mij veel bijgebracht. Mijn paard is op een consequente manier opgevoed, streng maar rechtvaardig. Hierdoor heb ik de leiding over het paard.
Om het paard koel in zijn hoofd te houden nam Xander mij samen met zijn andere leerling mee naar het bos. Met zijn drieën gingen wij op bos rit. Afwisseling in het werk is erg belangrijk voor paarden, heeft Xander mij bijgebracht.

Wat ik echt heel erg fijn vond aan de lessen van Xander, is dat hij ook jurylid is. Hierdoor kan hij ook proefgerichte lessen geven. Als wij samen naar wedstrijden toe werkten, waren deze lessen erg fijn. Dan wist ik namelijk wat ik van juryleden kon verwachten. Als ik last had van  wedstrijdspanning was hij bereid om mij op een rustige manier hier doorheen te coachen tijdens het losrijden. Ik kreeg zelfvertrouwen van zijn bevestiging.
Ook heeft Xander mij naar paardrijden leren kijken. Vaak mocht er een leerling mee om te schrijven als hij moest jureren. Xander kan zijn visie op het paardrijden op meerdere manieren weerleggen, waardoor het voor een ander makkelijker te begrijpen is.

Xander is actueel in de paardensport, dit maakt dat hij ook verder ontwikkelt. Hij kan theorie toepassen in het paardrijden en volgt hierbij zijn gevoel. Dit is voor mij een fijne samenwerking.

Demi Boereboom

Mijn naam is Melissa en mijn paard heet Sam. Ik was 14 toen ik begon met lessen bij Xander Noë en dat is nu alweer 5 jaar geleden. Ik kwam van een manege af en ik heb daarna niet de juiste instructie gekregen. Toen ik bij Xander kwam moest ik dus echt bij de basis beginnen.

Ik heb een paard met een tongprobleem en ik vond het altijd lastig om de juiste oefeningen te vinden waarbij het tongprobleem minder werd en Xander heeft mij hierbij heel erg geholpen. Sam heeft een eigenwijs karakter maar ze is ook heel erg betrouwbaar en geen een dag is hetzelfde met rijden.

Wat ik vooral geleerd heb bij Xander is dat ik veel overgangen moet rijden om mijn paard los en voorwaarts te krijgen, dat je je paard goed moet kunnen aanvoelen en daarop met de juiste hulp reageren, rechtgericht rijden, goede aanleuning, voorwaartse beweging, achterhand van het paard goed eronder en natuurlijk veel geduld hebben en niet met een te harde hand rijden.

Xander geeft op een rustige en geduldige manier les. Hij legt alles stap voor stap uit en we gaan net zolang door totdat het resultaat is bereikt. Als het iets minder gaat met rijden stapt Xander er wel eens op om te voelen hoe ze aanvoelt en daarna voelt mijn paard los en soepel aan. Na de les bespreken we vaak nog dingen waar ik aan moet werken en dan kan ik de hele week vooruit en weet ik waar ik op moet trainen. Ook denkt hij altijd mee naar oplossingen als ik ergens tegen aan loop.

De dingen die goed en beter gaan is de aanleuning van mijn paard, ze is een stuk rechter onder de man. Het tongprobleem is een heel stuk verminderd en ze was altijd heel erg sterk en dat is helemaal weg. De oefeningen die verbeterd kunnen worden zijn de buigingen op de voltes en het laatste stukje opgericht rijden, daar heeft Sam veel moeite mee.

Iedere week kijk ik er weer naar uit om te trainen met Xander, want iedere week leer ik toch weer wat bij.

Melissa van 't Klooster

Sinds 2009 les ik bij Xander Noë, wij zijn bij hem terecht gekomen doordat ik bij hem op stal kwam te staan. Had hem een paar keer les zien geven en vroeg hem of hij nog plek had voor mij, gelukkig was dat zo. Ik had toen een 6 jarige merrie met wie ik M2 mocht starten, maar we liepen nogal tegen wat problemen op. De aanleuning was er niet, totaal niet aan het been, waardoor de oefeningen met moeite eruit kwamen. En dat terwijl ik dacht dat ze juist erg voorwaarts was, er zit dus toch verschil tussen voorwaarts en aan het been. Ik kreeg les op een hele andere manier dan dat ik gewend was! Moest meer contact houden met de mond, meer aan het been en zorgen dat ze losser door haar lijf ging lopen.Xander geeft les met veel geduld, wat voor mij goed is aangezien ik niet veel geduld heb. Als je iets niet snapt, vraag maar! Wil je weten wat je precies moet voelen, legt hij het stap voor stap uit.Ook stapte hij op mijn paard als het mij niet lukte, daarna ging ik er weer op totdat ik het gevoel had wat er gevraagd werd van mijn paard. We zijn het M2 doorgekomen en mochten Z1 starten, weer andere oefeningen. Nog meer verzamelen, correcter rijden, minder hulpen en meer laten zien! Ik reed te afwachtend en als ik een proef moest rijden reed ik altijd achter de oefeningen aan, ik moest met mezelf meer en beter op de oefeningen voorbereiden en niet vergeten te ademen. Lessen was altijd afwachten in wat voor een bui mijn paard was, maar aan het eind van de rit stapte ik altijd met een tevreden gevoel af. Dat is toch een sterk punt van de lessen van Xander, ik heb veel geleerd en leer nog steeds gelukkig!

Nu heb een ik 4 jarige ruin, weer heel iets anders dan mijn vorige paard. Samen met Xander zijn wij vorig jaar rustig aan begonnen met het opleiden van hem, hij kende alleen het halster en een beetje poetsen. Het was voor mij al even terug dat ik een paard zadelmak gemaakt had, dus vroeg of Xander er als eerste op wilde gaan zitten! Een jong paard inrijden was weer wat anders dan de Z oefeningen, maar we krijgen goede begeleiding van Xander. We zijn begonnen met het gewoon simpel rechtdoor en voltes door de bak te rijden, en het stuurwerk te bevestigen. Dat hij vlot aan het been werd, los aan de voorkant en ontspannen blijft lopen als we aan het werk  zijn. Xander rijdt hem ook soms om te voelen of we op de goede weg zitten, we weten dan ook waar we aan moeten werken als ik alleen aan het rijden ben. We zijn nu bezig met overgangen van stap naar draf, langzaam draven en weer weg, galop naar voren en weer terug om de achterhand eronder te krijgen en te versterken. Nu een jaar verder zijn we 2x op wedstrijd geweest een keer in de B gewoon om te kijken hoe we het deden op vreemd terrein en daarna L1. Beide keren super gereden en met winst naar huis, alles waar we hard voor werken wordt beloond met een paard die er echt plezier in heeft! De proefjes hebben we gefilmd zodat we die aan Xander konden laten zien voor feedback, dan weten we waar we aan moeten werken de volgende keer in de les of op wedstrijd. Ik ben erg blij dat ik bij Xander kan lessen, we komen ver dankzij zijn inzet en enthousiasme in het les geven!

Mariska Marissen

Meer weten over…?

WEDSTRIJD BEGELEIDING

Met plezier beter presteren in de ring!

TRAINEN PAARD

Fijner rijden!

CLINIC(S)

Beter proeven
leren rijden!

TRAINER BEGELEIDING

Beter lesgeven!