Selecteer een pagina

DUURZAAMHEID IN DE PAARDENSPORT

Op 22 oktober heb ik samen met Ruth van der Beek een workshop verzorgd over “sustainability in the equine sector” waarbij wij hebben betoogd dat het werken aan duurzaamheid bij jezelf begint. Denk na over de aanschaf van spullen, de manier waarop je je paard voert en huisvest, hoe je traint.

Om duurzaam te trainen moet je:

Minder is meer

Een paard is een atleet! Het is niet nodig om veel en vaak te trainen. Je overtraint een paard snel. Maak een trainingsschema dat gebaseerd is op twee intensieve trainingen, vier hersteltrainingen en één dag vrij.

Train een oefening maximaal 2 minuten. Niet eindeloos herhalen. En als het goed gaat, niet meer doen.

Trainen voor de toekomst

Zorg dat je doel duidelijk is. Dat je wéét waar je naar toe wilt. Je geeft leiding aan je paard, het is belangrijk dat je dat het paard laat voelen.

Zorg dat je een plan hebt hoe je jouw doel wilt bereiken. Wat ga je doen? Zodat je niet zo maar op je paard zit, maar dat je vooraf nagedacht hebt over de opbouw van jouw training.
En heb geduld! Het paard geeft aan hoe snel je je kunt ontwikkelen. Het paard bepaalt het tempo.

Neem preventieve maatregelen om er voor te zorgen dat je zoveel mogelijk blessures voorkomt!
a. voerschema. Laat een voeradvies maken voor jouw paard. Zodat de voeding is afgestemd op de doelen.
b. huisvesting. Zorg dat een paard vrije beweging heeft, en contact met andere paarden.
c. training. Train met een plan, een doel en doe het met mate.

Er is niet veel te vinden over duurzaamheid in de hippische sector. Wij vonden één rapport uit Zweden ( 2014), het is een interessant artikel over hoe wij kunnen bijdragen aan duurzaamheid; wij hebben toegevoegd dat het bij jezelf begint! Wat doe jij morgen anders?

Klik hier om het artikel te lezen.